Perinteinen Kanasalaatti

Tänään oli päivällisenä niinkin perinteistä laihduttajan arkiruokaa kuin kanasalaattia. Kävin Hesburgerin nettisivuilla tarkistamassa mitä heidän kanasalaattiinsa tuli ja muokkasin tästä kevyemmän version. Jätin kananmunan pois. Raskaat majoneesipohjaiset salaatinkastikkeet korvasin rasvattomaan jogurttiin tehdyllä salaatinkastikkeella.

Kävin taas pitkästä aikaa prismassa ruoka ostoksilla ja tein aivan loistavia löytöjä. Aiemmin olen suosinut Kariniemen  kananpojan fileesuikaleita, koska se on ollut kevyin vaihtoehto, mutta nyt löysin prismasta opiskelijaystävällisemmän ja vielä kevyemmän vaihtoehdon. Rainbow:n marinoimattomissa broilerin fileesuikaleissa on kaloreita 95 sataa grammaa kohden <3


Suustani pääsi pienoinen riemunkiljahdus kun huomasin prisman hyllyssä persikanpuolikkaita vedessä. Yleensähän kaikki säilykehedelmät ovat säilöttynä mehuun tai vielä pahempaa, sokeriliemeen, mikä nostaa hedelmien kaloreita julmetusti. Ärsyttää ihan kamalasti kun tarjolla ei ole kevyempiä vaihtoehtoja juurikaan ja noita mehuihinkin säilöttyjä hedelmiä on joskus todella vaikea löytää. Esimerkiksi k-ryhmän kaupoista en ole löytänyt lainkaan säilykeaprikooseja mehuun säilöttynä vaan ainoastaan superkaloripommi aprikooseja sokerissa. S-ryhmän kaupoista löysinkin eräänä päivänä aprikooseja mehussa jotka olivat ravintoarvoltaan melko kevyitä. Minun tosiaan pitäisi käydä useammin s-ryhmän kaupoissa etsimässä parempia vaihtoehtoja käyttämilleni tuotteille.

Rasvattomalla jogurtilla korvaan ruoanlaitossa usein majoneesit, kermat ja muut vastaavat. Sitä tosin ei voi juurikaan keittää, mutta olen valmistanut rasvattomasta jogurtista lämpimiäkin kastikkeita. Valmistin maustamattomasta jogurtista salaattiin ihanan kevyehkön kastikkeen.Vasta viime aikoina olen tajunnut ingmanin luonto plus jogurttien olemassa olon. Aiemmin olen surrut, koska en ole löytänyt kaupoista lainkaan maustamatonsta rasvatonta jogurttia 200g purkeissa, ainoastaan joko rasvaisina vaihtoehtoina tai sitten isoissa litran purnukoissa. Litran jogurtit ovat minulle aina riski, koska ne oikeastaan aina laukaisevat minulla ahmimiskohtauksen, en millään voi tyytyä vain yhteen annokseen jogurttia ja pian löydänkin itseni mättämästä koko litran sisuksiini ja seuraavaksi suuntaankin jo kauppaan ostamaan muita mättöjä.. Yritän siis ostaa nykyään jogurttini pikku pikareissa ja säilyttää niitä mielellään vain sen yhden kerrallaan jääkaapissa.



Saattaa kuulostaa oudolle lisätä kylmään kastikkeeseen raakaa murskattua valkosipulia ja sipulia. Itsekkin tajusin asian outouden vasta kun sekoittelin jo jogurttiin aineksia. Maku olikin tästä huolimatta oikein ihana ja toimiva. Herkkävatsaisimpien lienee kuitenkin järkevämpää vaikka paistaa pannulla pilkotut sipulit ja valkosipulit pienessä määrässä vettä. Makeutusneste tai muu makeutusaine tuo mielestäni itse tehtyihin jogurttipohjaisiin rasvattomiin dippeihin ja kastikkeisiin tiettyä pehmeyttä ja ihanaa makeutta.

Viimeaikoina olen alkanut syömään kanani keitettynä ennemmin kuin paistettuna. Ilman rasvaa kanasta tulee mielestäni pannulla aika kuivaa, ja uunissa en ole oikein osannut paistaa suikaleita juuri oikeaa aikaa, vaan kana on ehtinyt kuivahtaa. Keitettynä kanasta tulee todella mehevää ja maistuvaa ja keittäminen on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ruoanlaittotapa kanalle.

Pohdin hetken aikaa kuinka rakennan salaatin kaikkein järkevimmin, sillä en aikonut syödä koko salaattia aivan heti, vaan vasta usean päivän aikana, ja salaatti ja kurkku vettyisivät ällöttävästi jääkaapissa erityisesti kastikkeen seurassa. Halusin kanasuikaleiden kuitenkin maustuvan kastikkeessa jääkaapissa joten päädyin seuraavaan ratkaisuun. Laitoin yhteen astiaan kanat ja kastikkeen maustumaan ja muut salaattiainekset erikseen. Yksinäinen voi helposti pilkkoa vaikka joka syöntikerralla oikean määrän salaattiaineksia



Perinteinen kanasalaatti: n. 158 kcal/annos/ 4 annosta

kastike:
200g maustamatonta rasvatonta jogurttia
valkosipulia 15g
paprikajauhetta vajaa 1/2 tl , kurkumaa vajaa 1/2 tl , 
chiliä vajaa 1/2 tl
currya 1/2 tl
25g sipulia
makeutusnestettä


salaatti:
Broilerin fileesuikale 300g (rainbow)
Säilykepersikkaa purkki (del monte quality light peach halves, persikoita vedessä, 400g )
Tomaattia 210g
Salaatinlehtiä 80g
Kurkkua 400g


Keitä broilereita kunnes ovat kypsiä. Valmista kastike sekoittamalla jogurttiin murskattu valkosipuli, hienonnettu sipuli (nämä voit myös paistaa ensin pannulla pienessä määrässä vettä) ja mausteet. Lisää makeutusnestettä maun mukaan. Laita broilerisuikaleet kastikkeeseen maustumaan ja pilko muut salaattiainekset kippoon. Yhdistä annokseen jogurttia ja broileria annos muita salaattiaineksia (tai koko satsi vain sekaisin jos salaatti syödään kerralla kokonaan)



Kommentit

  1. Nämä sun reseptit on kyllä niin herkullisen kuuloisia! Pakko ottaa tämäkin talteen ja kokeilla ensi viikolla kun lomakin alkaa niin voisi vähän enemmän panostaa ruuanlaittoon :) Pakko nyt kysyä vähän hölmö kysymys, mutta en ole koskaan keittänyt kanaa, joten osaatko sanoa kuinka kauan sitä suunnilleen pitää keittää ja kuinka reilusti vettä tulisi olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin tohon reseptiin aika summittaisesti tosta kanan keittämisestä koska en osaa sanoa miten kauan niitä pitäisi keittää xD, olen kai aina keittänyt niitä enemmän kuin tarpeeksi ihan vaan varmuuden vuoksi (siitä huolimatta ei maku ainakaan huonone omasta mielestä sattaisi jopa varmaan parantua pitkällä keittoajalla...?...)...

      Nyt taisin keittään n. 45 minuuttia tuota 300g suikaleita ja vettä oli... ehkä 6-7 dl... varmuuden vuoksi varmaan voi pistää enemmänkin, voi olla, että muistan veden määrän ihan väärin...

      annoin veden vaan poreilla ihan pikkasen...lopussa kaadoin kyllä ylimääräiset vedet pois ja vähän meni mukana ironnutta rasvaakin eli kaloreita viemäriin <3 tarkistin lopussa vielä kanan kypsyyden silleen just että leikkasin isoimman palasen puoliksi ja katoin, että varmasti valkoinen sisältä.

      Kannattaa varata vähän isompi kattila, mulla oli sellainen pikkuinen ja meinasi kiehua yli alussa kun lihan (nesteet?) "vaahtosivat" kattilassa samalla tavalla kun muistelisin punaisenkin lihan vaahtoavan keittämisen aikana O.o...

      Poista
    2. Kiitos paljon neuvoista, ehkä mäkin noilla ohjeilla onnistun! :D

      Poista
  2. Kanasalaatin ystävän tätä ohjetta täytyy kyllä testata! Olen joskus miettinyt tuota kanan keittämistä mutta olen tyytynyt uuniin.. Täytyy siis testata tätäkin vinkkiä. Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, keittäminen kannattaa ^-^ jotenkin olen ennen vierastanut tuota keittämistä, koska keitetty kana ei ehkä näytä kaikkein herkullisimmalle ja mielessä kummittelee juurikin se kamalista kamalin keitetty punainen sianliha joka maistuu niin kamalalle >< Kana kuitenkin toimii ainakin minun mielestä <3

      Poista
  3. Vitsi, ihailen omistautumistasi kevyempien vaihtoehtojen kehittelyyn! Voisit kirjoittaa meille Höyhenille oman keittokirjan ^-^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptien kehittely on oikeastaan aika hauskaa kun sille päälle sattuu, on kiva yrittää syödä mahdollisimman oikeaa ruokaa kaikesta huolimatta <3 Hmm, höyhenten oma kevytkeittokirja olisi muuten aika loistava ajatus ^-^

      Poista
  4. Hyvä idea Charly! :D
    Kanasalaatti on parasta! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ^.^ olisi ihan oikeastikkin aika kehittämiskelpoinen ajatus höyhenten keittokirja ^--^ En tajua miksen oikeastaan ole tehnyt itse juurikaan kanasalaattia tai muita sellaisia ruoka-salaatteja.

      Poista
  5. Rohkeimmat saavat salaatista ruokaisamman ja suuremman lisäämällä 28g eli n. puoli desiä esimerkiksi torino täysjyvä makaronia yhteen annokseen. Keitettynä tämä on n. 1 dl makaronia (koko reseptiin siis 112g/2dl). Kaloreita tulisi tällöin yhdestä annoksesta hiukkasen yli 250 kcal!

    Kanan voi keittämisen sijaan myös mikrottaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit