Maksapata ja Uuninauris

Pelastin pyhien alla mieheni joulukalkkunasta muuten roskiin menevät sisäelimet. Kalkkunan sisällä piti olla erillisessä pussissa kurkku, sydän ja maksa. Alunperin tarkoituksenani oli kokata sydämestä oikein pitkään marinoitunutta sydänpataa tapaninpäiväksi. Saamissani elimissä ei kuitenkaan ollutkaan sydäntä mukana, joten päädyinkin kokkailemaan maksapataa. Olen pitkään haaveillut oikeasta maksalaatikosta, mutta maksa olikin kovin pieni. kaupan einesmaksalaatikot ovat todella kaloripitoisia, joten niiden syöminen ei tule kuuloonkaan. Täytynee joskus oikein rauhassa yrittää metsästää kaupasta maksaa ja tehdä ihan itse alusta asti oikeaa maksalaatikkoa! Itse tehtynä edes suuret kalorit eivät pelota ihan niin paljon kun jos söisi einesversioita...


Tämä maksapata ei välttämättä ole sitä kaikkein sydänystävällisintä syötävää, varsinkaan kun uskaltauduin paistamaan reseptiin tulevan maksa ihan oikeassa voissa! Näin joulun pyhinä ostin poikkeuksellisesti oikein kirnuvoita! Pikkaisen sydänystävällisemmän version saat korvaamalla voin 60% becelillä. Tällöin yhden annoksen kalorit laskevat reilu 13 kaloria alaspäin, eli yhden annoksen kokonaiskalorit olisivat 267 kcal!  Pata saa herkullisen täyteläisen makunsa pitkästä marinoitumisajasta, hauduttamisesta ja voista. lisäsäväyksen padalle antaa täynnä makua ja aromeita oleva kalkkunan kurkku joka muuten on melko vähälihainen ja täynnä luuta rustoa ja muita ylimääräisiä asioita...

Itse herkuttelin maksapadalla näin tapaninpäivänä, mutta voisin nähdä sen yhtä hyvin rosollin ja vihreän salaatin kanssa nautittuna vaikka joulupäivän lounaana tai ihan milloin vain joulun pyhien aikaan tai se jälkeen.

Kalkkunan sisältä löytynyt maksa oli sen verran pikkuinen, että siitä riitti juuri yhteen annokseen. Ruoka on sen verta isotöinen, että moni varmasti haluaa tehdä kerralla hiukan isomman annoksen, esimerkiksi kaksin tai nelinkertaisena!


Maksapata ja Uunimauris 280 kcal/annos/ 1 annos

1 Kalkkunan maksa (57g)
55g sipulia

Marinadi:
1 dl Rainbow tomaattimehua
1 valkosipulin kynsi (7g)
laakerinlehti
1/4 tl meiramia
mustapippuria
kalkkunan kurkku

Pataan lisäksi:
100g Del monte linssejä suolaliemessä
30g vihreää paprikaa
8g juustoportti kirnuvoita

Uuninauris:
140g kuorittua naurista
ruususuolaa


Valmista marinadi edellisenä päivänä: Pese kalkkunan kurkku ja maksa huolellisesti juoksevassa vedessä ja viipaloi maksa siivuiksi. Laita astiaan 1 dl tomaattimehua, silputtu sipuli, viipaloitu valkosipulinkynsi ja mausteet sekä kalkkunan kurkku luineen päivineen sekä maksa viipaleet. Anna marinoitua jääkaapissa ainakin 24 tuntia.

Seuraavana päivänä:

Paista kokonaisia suolattuja kuorittuja nauriita kolmisen tuntia 150 asteisessa uunissa folioon käärittynä

Kun nauriit ovat olleet uunissa muutaman tunnin aloita padan valmistaminen. Poista  maksaviipaleet ja sipuli marinadista ja paista pannulla voissa kypsäksi. Kaada sekaan marinadi ja lisää joukkoon linssit sekä paprika. Lisää seokseen vielä marinadissa ollut kalkkunan kurkku. Anna hautua kannen alla tunti vettä lisäillen. Poista kurkku tunnin kuluttua, sitä ei ole tarkoitus syödä padan mukana vaan se on ollut mukana ainoastaan antamaan herkullista kalkkunan makua. Voit syöttää kalkkunan kurkun vaikka puolisollesi broilerinkoiven tapaan (sorruin järsimään itse kurkun vielä aterian päätteeksi ja se maistui aika hyvälle, vaikka kalkkunan kurkkua syötetäänkin usein lähinnä koirille!)

Voit tarjoilla padan ja nauriin lisäksi myös vihreää salaattia tai vaikkapa rosollia.







Kommentit

Suositut tekstit